Angajarea zilierilor
Angajarea zilierilor implica recrutarea temporara a muncitorilor pentru a desfasura anumite activitati sau proiecte pentru o perioada scurta de timp.
Ce este un zilier?
Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierul este o persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii. Raportul de munca dintre un zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia se stabileste prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003, prin acordul partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.
Conditii de desfasurare a activitatii ca zilier
O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani, exceptie fac minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani care pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
➤ Durata activitatii ocazionale trebuie sa fie de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
➤ Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, iar minorul zilier nu are voie sa lucreze mai mult de 6 ore/zi, respectiv 30 de ore/saptamana.
Limitele privind durata angajarii zilierilor
Nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
O persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, dar exista si domenii exceptate de la aceasta regula, in care zilierii pot lucra pana la 180 de zile.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier.
Care sunt obligatiile beneficiarului?
➤ sa infiinteze, sa completeze si sa transmita Registrul electronic de evidenta a zilierilor inspectoratului teritorial de munca, zilnic, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul;
➤ sa prezinte Registrul electronic de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
➤ sa asigure informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, precum si cu privire la drepturile si obligatiile sale;
➤ sa plateasca zilierului remuneratia cuvenita, prin orice mijloc de plata admis de lege, la sfarsitul fiecarei zile.
✦ Nota! Plata remuneratiei se poate realiza cel tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, respectiv lunar, in situatia in care perioada de desfasurare a activitatii depaseste 30 de zile, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia.
Modalitati de plata
Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, deci, de principiu, in numerar sau prin virament bancar.
Cu cat este remunerat un zilier?
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie bruta al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti si nu poate fi mai mica decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Pentru o zi de munca de 8 ore, un zilier trebuie sa fie platit cu minim 159,68 lei, adica 19,960 lei/ora.
✦ Nota! Dovada platii remunerate se face prin semnatura zilierului in Registru.